Rosół wołowy

Rosół wołowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny domowy rosół.

Składniki

  • 800 g wołowiny (szponder)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone i oskrobane warzywa ,sól ,pieprz ziarnisty ,liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie ,wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze 30 min. Ugotowane warzywa pokroić ,dodać do rosołu. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 26 października 2013
To jest rosół ? czy żart kulinarny ?
GREGORHSPEED 27 października 2013
Jest to oryginalny przepis kuchni staropolskiej. Jeśli pani nie próbowała to proszę nie wypowiadać się .... Czytaj całość »
Jest to oryginalny przepis kuchni staropolskiej. Jeśli pani nie próbowała to proszę nie wypowiadać się . Proszę bez sarkazmu ,bo ja bardziej potrafię ,a to nie odpowiednie forum do tego. Jak mnie coś nie pasuje to nie komentuję ,nie oceniam...Życzę wyciągnięcia wniosków...przy herbatce z imbirem ;)
Obserwator 10 listopada 2013
Wydaje mnie się ,że przedobrzyłeś. Fakt , rosół im dłużej pyka tym lepszy , ale tyle godzin... spałeś w... Czytaj całość »
Wydaje mnie się ,że przedobrzyłeś. Fakt , rosół im dłużej pyka tym lepszy , ale tyle godzin... spałeś w miedzuczasie ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g wołowiny (szponder)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Składniki