Rosół tradycyjny

Rosół tradycyjny
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa8
Rosół rozgrzewa, wzmacnia i jest po prostu smaczny:)

Składniki

  • korpus kurczaka
  • szponder (kawałek ok 10 centymetrów)
  • 4 pałki kurczaka
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, cebula)
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk)
  • makaron

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus, szponder i pałki kurczaka. Dodajemy sól i cebulę w całości ale bez łupin. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, po tym czasie dodajemy resztę przypraw. Po 30 min. dodajemy pokrojone warzywa za wyjątkiem natki pietruszki i gotujemy ostatnie 30 min. W tym samym czasie gotujemy makaron. W trakcie gotowania rosołu można dolewać gorącej wody, żeby uzupełniać to co wyparuje. Rosół po przelaniu na talerze posypujemy natką pietruszki.
    Drugie zdjęcie przedstawia męski talerz rosołu:)

Składniki
  • korpus kurczaka
  • szponder (kawałek ok 10 centymetrów)
  • 4 pałki kurczaka
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, cebula)
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk)
  • makaron
Składniki