Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to moja wariacja na temat rosołu wietnamskiego, często dodaję do niego kawałki gotowanego kurczaka lub wołowiny, tym razem są to klopsiki wieprzowe.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 688
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 688
Składniki
Ugotować wywar z porcji rosołowej i włoszczyzny, około 1,5 litra płynu, doprawić solą do smaku. W trakcie gotowania wyjąć 1 lekko twardawą marchewkę (przyda nam się do podania). Ugotować w rosole klopsiki (mięso na klopsiki przyrządzić tak jak na tradycyjne kotlety mielone, tylko nie obtaczać w bułce czy mące. Ja gdy przygotowuję kotlety mielone, często zamrażam uformowane już klopsiki, więc gotując rosół wykorzystuję gotowe klopsiki). Wyjąć mięso, włoszczyznę i klopsiki z rosołu. Do wywaru dodajemy przyprawy; sos sojowy, paprykę, sos ostrygowy, sok wyciśnięty z limonki, imbir zmielony i świeży, pokrojony w plasterki, zagotowujemy, przecedzamy przez sito.
W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Kapustę pekińską kroimy drobno, marchew i szczypior w słupki, układamy na talerzu razem z makaronem i klopsikami. Zalewamy bardzo gorącym wywarem. Smacznego.