Rosół idealny + sposoby na jego odchudzenie

Rosół idealny + sposoby na jego odchudzenie
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smakował jak u mamy:)

Składniki

  • 0,7 kg porcji rosołowej
  • 3 duże marchewki
  • 3 małe pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • połowa białej części pora + kilka liści
  • 1/3 dużego selera
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • ulubiony makaron (u mnie "opony od aut" które uwielbia nasz synio:P)

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa umyłam i obrałam. Porcję rosołową dokładnie umyłam pozbywając się jak największej ilości skóry, by rosół nieco odchudzić. Włożyłam ją do 4-litrowego garnka, zalałam wodą, zagotowałam i odszumowałam wywar.

  2. Potem dodałam warzywa (cebule wcześniej mocno opaliłam na gazie), czosnek, 1/3 pęczka natki pietruszki, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Nie soliłam! Gotowałam pod przykryciem przez godzinę na niewielkim ogniu.

  3. Po tym czasie dodałam lubczyk, połowę pozostałej natki pietruszki (reszta zostaje do podania) i ok. 1,5 łyżki soli. Gotowałam przez kolejne 30 minut na bardzo małym ogniu- tak, by rosół dosłownie pyrkał (można od czasu do czasu dolać odrobinę zimnej wody, by rosół już się mocno nie gotował, bo zmętnieje).

  4. Rosół przecedziłam przez drobne sito pozostawiając tylko marchewkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowe. Wyszedł pyszny, esencjonalny i złocisty:)

  5. Jeżeli chcemy odchudzić rosół:
    1. Odszumowując wywar można od razu łyżką zebrać wierzchnią warstwę tłuszczu- tak też zrobiłam.
    2. Można ostudzić w lodówce rosół i zdjąć z wierzchu powstałą "taflę" tłuszczu (czasami stosuję tę metodę- jeśli zupę gotuję dzień wcześniej).
    3. Ponoć działa też metoda "na chlebek tostowy" (mówił o niej Gordon Ramsay w jednym ze swoich programów)- podczas gotowania bulionu wierzchni tłuszczyk zbieramy kromką chleba tostowego przykładając ją płasko do wierzchu zupy. Kromka ponoć wchłania zbędny tłuszczyk, ale pewnie kilka ich trzeba zużyć do tego zabiegu:)- jeszcze nie próbowałam.
    4. Można też użyć innej części kurczaka i całkowicie zdjąć z niej skórę, np. udka, ale jakiś tłuszczyk i tak się zawsze wytopi:)

Komentarze do przepisu (25)

taura 04 stycznia 2014
Rosołek, wiesz Martusia co lubię :)
Konto usunięte 04 stycznia 2014
Ja również zawsze odtłuszczam wszystkie zupy poprzez schładzanie w lodówce, dobrze że opisałaś jak to się... Czytaj całość »
Ja również zawsze odtłuszczam wszystkie zupy poprzez schładzanie w lodówce, dobrze że opisałaś jak to się robi :)
Pozdrówcia :)
iskiereczka 08 stycznia 2014
to to nie jest rosolem,ale cieniutka zupka-lurka.Rosol to jest WYWAR z duzej ilosci miesa z koscia i jarzyn wolno i... Czytaj całość »
to to nie jest rosolem,ale cieniutka zupka-lurka.Rosol to jest WYWAR z duzej ilosci miesa z koscia i jarzyn wolno i dlugo wygotowywujacy sie.To jest esencja smaku.
Co ciekawe nie uda sie zgotowac,dobrego rosolu na miesie bez kosci-wielokrotnie probowalam za granica i nie wychodzil.
I jeszcze jedno fermowy kurczak i rosol?-no nie ,ale to jakis zart
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,7 kg porcji rosołowej
  • 3 duże marchewki
  • 3 małe pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • połowa białej części pora + kilka liści
  • 1/3 dużego selera
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • ulubiony makaron (u mnie "opony od aut" które uwielbia nasz synio:P)
Składniki