Rosół drobiowy

Rosół drobiowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Prawdziwy, klasyczny rosół drobiowy jest łatwy do przygotowania, należy gotować go powoli, z dbałością o jakość użytych do przygotowania produktów, wtedy rosół będzie klarowny, aromatyczny i delikatny w smaku.

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną wodą w ilości takiej, aby pokrywała mięso i mieściła się w garnku. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 2 godziny (od momentu zagotowania się). Rosół ma naprawdę bardzo wolno się gotować, tak tylko delikatnie "pyrkać".

  2. Po 2 godzinach dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach oraz obraną włoszczyznę i przypaloną nad palnikiem cebulę razem z łupiną. Gotować 1,5 godziny tak jak poprzednio na wolnym ogniu i bez przykrycia. Podczas gotowania nie dolewać wody, ma być tylko tyle płynu, ile zostało wlane przed rozpoczęciem gotowania, wtedy rosół będzie odpowiednio esencjonalny.

  3. Następnie dodać sól i lubczyk, gotować jeszcze co najmniej godzinę.

  4. Z ugotowanego rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, a sam rosół przecedzić przez sitko.

  5. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojonymi warzywami i cząstkami kurczaka z rosołu. Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i zieleniną już w talerzu.
    Z mięsa kurczaka i warzyw wyjętych z rosołu, po zmieleniu w maszynce można przygotować pulpety i podawać je do rosołku.

Składniki