Rosół drobiowo - wołowy, delikatny i zdrowy

Rosół drobiowo - wołowy, delikatny i zdrowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: przyjaciel
Każdy ma swój przepis na rosół, mój jest bardzo prosty, bez udziwnień, właśnie taki jaki znam od dziecka, bez dodatku liścia, ziela angielskiego czy czosnku, bez kostek rosołowych czy wegety, po prostu zdrowy i pyszny :) Taki delikatny rosołek możemy podać małemu dziecku czy seniorowi.

Składniki

  • 800 g szpondra wołowego lub inny kawałek byle z kością
  • 1/2 kury rosołowej (może być z wątróbką) lub kurczaka zagrodowego
  • skrzydło indycze lub gęsie
  • 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, nieduży por, cebula przypieczona nad ogniem
  • sól, pieprz ziarnisty do gotowania
  • posiekana natka pietruszki i pieprz świeżo mielony dodane na talerzach

Przygotowanie

  1. Mięsa myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do większego garnka ok. 5 l, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania.
    Musimy przypilnować początek, kiedy woda zaczyna wrzeć natychmiast przykręcamy kurek, zdejmujemy szumowiny, dodajemy warzywa, sól i pieprz w ziarnach, pozwalamy na powolne gotowanie tak aby nie bulgotał tylko pyrkał.
    Daje to nam gwarancję, że rosół będzie klarowny.
    Gotujemy do miękkości wołowiny, czyli mniej więcej 1,5 - 2 h.
    Przygotowane talerze z makaronem zalewamy gorącym rosołem, posypujemy natką i świeżo mielonym pieprzem.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (5)

Obserwator 08 listopada
Pyszny rosołek. Ale miło, że jesteś.
helenapon 08 listopada
Taki jest najlepszy.
Docherro 08 listopada
Świetny i świetnie doprawiony,tak właśnie robię:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g szpondra wołowego lub inny kawałek byle z kością
  • 1/2 kury rosołowej (może być z wątróbką) lub kurczaka zagrodowego
  • skrzydło indycze lub gęsie
  • 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, nieduży por, cebula przypieczona nad ogniem
  • sól, pieprz ziarnisty do gotowania
  • posiekana natka pietruszki i pieprz świeżo mielony dodane na talerzach
Składniki