Rosół domowy

Rosół domowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ile gospodyń tyle przepisów na rosół. Ja tak przygotowuję go co niedzielę :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Z natki obrywamy listki i siekamy drobno, łodygi związujemy bawełniana nitka z najbielszą częścią pora (nacinamy go wzdłuż , ale nie do samego końca). Warzywa razem z porowo-pietruszkowym bukietem wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.

  2. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opalamy na palniku gazowym, czosnek obieramy. Z naszego rosołku regularnie ściągamy "szumy" i dodajemy cebulę i czosnek. Gotujemy na małym ogniu, tak żeby lekko "bulkało" przez co najmniej dwie godziny (do chwili aż mięso zacznie się rozpadać)

  3. Gałązki lubczyku dodajemy do rosołu na 10 minut przed końcem gotowania. Następnie przecedzamy rosołek przez sitko i doprawiamy do smaku. Ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do rosołu razem z posiekanymi listkami natki.

  4. Podajemy z makaronem.

Komentarze do przepisu (8)

MEGI110278 11 lipca 2012
Lubczyk obowiązkowo + gałązka selera ... wspaniały smak i aromat ;-)
Konto usunięte 11 lipca 2012
Kurka_domowa ,przepis na rosol rewelacyjny ...5 z + ...:)
Konto usunięte 11 lipca 2012
Pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki