Ramen - zupa z fantazją

Ramen - zupa z fantazją
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ramen to japońska zupa, której składniki są rzeczą otwartą. Oznacza to, że można różnorodnie dobierać półprodukty. To jest moja propozycja. Nie jest na pewno tania ale jest przepyszna. Może zostać również podana na walentynkowy stół.

Składniki

  • 30 dkg boczku lub inne mięso ( łopatka, karkówka)
  • porcja rosołowa
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 3 łapki kurze dla kolagenu ( opcjonalnie)
  • 1/3 kubka płatków bonito
  • 20 cm glonów kombu suszonych
  • 3 – 5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w grube plastry
  • 2-3 cebule, obrane, pokrojone na kawałki
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki limonki kafir
  • kilka suszonych grzybów shiitake
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 2 papryczki chili
  • tłuszcz do smażenia
  • 5-6 litrów wody (najlepiej przefiltrowanej)
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • DODATKI: 3-4 jajka na twardo, zielenina: kiełki, szczypiorek, kapusta pak choi, ugotowany makaron chiński, sos sojowy

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem gotujemy wieprzowinę, porcje rosołową, przyprawy, płatki bonito, cebulę, imbir, kombu* i generalnie wszystko z grupy „składniki”. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia a potem gotujemy na malutkim ogniu do czasu, aż wieprzowina będzie miękka, trwa to około 3 godzin. Zbieramy szumowiny jeśli są. Po ugotowaniu wyciągamy mięso i przecedzamy całość.  Wlewamy go garnka i gotujemy, żeby było bardzo gorące (ale nie wrzące).

    *kombu lepiej jest namoczyć w miękkiej wodzie 12 godzin wcześniej (tak z duży kubek potrzebujemy), przykryć folią aluminiową i potem dodać tę wodę do prykającego rosołu. Będzie pachnieć trochę morzem.

    W tym czasie przygotowujemy sobie nasze dodatki, gotujemy jajka, myjemy i kroimy zieleninę i przyprawy, gotujemy makaron. Wieprzowinę gotowaną w rosole kroimy w plastry.
    Przekładamy do miseczek: wieprzowinę, jajka. Zalewam bardzo gorącym wywarem. Dodajemy zieleninę w jakiś ładny wzór można je ułożyć.
    Doprawiamy sosem sojowym albo podajemy w miseczce, żeby każdy sobie doprawił tak jak lubi.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 07 lutego 2018
Biorę ją w ciemno, bo często taką robimy :D
Czy nie jest tania? To już kwestia dyskusyjna, bo każdy może ją... Czytaj całość »
Biorę ją w ciemno, bo często taką robimy :D
Czy nie jest tania? To już kwestia dyskusyjna, bo każdy może ją sobie zrobić, jak nie dziś, to jutro ;)
Super przepis i też polecam ją dla wszystkich :D
wiejska-chatka 07 lutego 2018
Na pewno jest warta ceny.
Nevermore 07 lutego 2018
No i tego się trzymajmy, bo dobre przepisy są na wagę złota xD
Składniki
  • 30 dkg boczku lub inne mięso ( łopatka, karkówka)
  • porcja rosołowa
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 3 łapki kurze dla kolagenu ( opcjonalnie)
  • 1/3 kubka płatków bonito
  • 20 cm glonów kombu suszonych
  • 3 – 5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w grube plastry
  • 2-3 cebule, obrane, pokrojone na kawałki
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki limonki kafir
  • kilka suszonych grzybów shiitake
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 2 papryczki chili
  • tłuszcz do smażenia
  • 5-6 litrów wody (najlepiej przefiltrowanej)
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • DODATKI: 3-4 jajka na twardo, zielenina: kiełki, szczypiorek, kapusta pak choi, ugotowany makaron chiński, sos sojowy
Składniki