Ramen z indykiem według Ewy Wachowicz

Ramen z indykiem według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Ta prosta i rozgrzewająca zupa wręcz idealnie sprawdzi się w roli jesiennego obiadu. Przepis na ramen Ewy Wachowicz pochodzi z 436. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 2 udka indyka
  • sól
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra papryczka
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • do podania:
  • 300 g makaronu ramen
  • jajka ugotowane na pół miękko
  • szczypior z dymki

Przygotowanie

  1. Mięso włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, przykryć i zagotować. Zdjąć szumowinę, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować przez godzinę. Po tym czasie do wywaru dodać marchewkę, pietruszkę, seler oraz opaloną cebulę. Gotować do miękkości, następnie wyłowić warzywa i mięso.

  2. Na patelni lekko rozgrzać olej sezamowy, wrzucić pokrojony w kostkę czosnek, dorzucić posiekaną ostrą paprykę oraz obrany i pokrojony w słupki imbir. Przyprawić ziarnami kolendry.
    Gdy czosnek zacznie się szklić dodać pokrojoną w paseczki kapustę pekińską i smażyć przez chwilę. Następnie podlać chochlą wywaru, wymieszać i przelać do garnka.

Składniki
  • 2 udka indyka
  • sól
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra papryczka
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • do podania:
  • 300 g makaronu ramen
  • jajka ugotowane na pół miękko
  • szczypior z dymki
Składniki