"Podróbka" zupy gołąbkowej

Podróbka zupy gołąbkowej
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Tradycyjna zupa gołąbkowa to mięso mielone, kapusta i ryż. U mnie mięso mielone jest ale zamiast ryżu i kapusty są warzywa korzenne. Zupę możemy doprawić chili, dzięki czemu rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni:)

Składniki

  • mięso mielone 80 dag
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler kawałęk
  • por /biała część/ 1 szt
  • pomidory /z puszki lub zblendowane/ 400 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • bulion 2,5 l
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • cukier 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy staną się szkliste dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i smażymy do czasu aż straci czerwony kolor.
    W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Mieszając podsmażamy 2-3 min. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone i wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu ok.20 min.
    Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 min.

Komentarze do przepisu (10)

ekspresjawkuchni 04 grudnia 2019
Świetny pomysł :) Wygląda super smacznie.
fafiatko 04 grudnia 2019
Pyszna i sycąca!
SlodkoSlodka83 04 grudnia 2019
Smaczna :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone 80 dag
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler kawałęk
  • por /biała część/ 1 szt
  • pomidory /z puszki lub zblendowane/ 400 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • bulion 2,5 l
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • cukier 1 szczypta
Składniki