purpurowa pyra

purpurowa pyra
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
pożywna, gęsta zupa, bardzo prosta kartoflanka z czerwoną cebulą

Składniki

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę obieram, cebulę kroję w piórka, czosnek wyciskam przez praskę.
    W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę z czosnkiem, do delikatnego zmiękczenia. 1-2 minuty.

    Marchew i pietruszkę myję obieram i trę na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka, podsmażam około 2 minut razem z cebulą i czosnkiem
    Zalewam wodą do połowy garnka o pojemności 2 litry.

  2. Ziemniaki do tej zupy przechowuję kilka dni wcześniej w lodówce, całe, nieobrane. Po prostu jak zostaną mi 2,3 ziemniaki z partii zakupowej i nie wiadomo co z nimi zrobić, wrzucam do lodówki. Tak schłodzone są bardziej słodkie.

    Obieram i kroję w drobną kostkę - wprost do garnka.
    Zupa ma być gęsta, więc uzupełniam wodą tak, aby tylko zakryła warzywa.

  3. Gotuję 15 minut (żeby cebula się nie rozgotowała).

    Jeśli zupa ma być bardziej zawiesista, gęsta i wyglądać jakby miała mieć kilo zasmażki (dla domowników tradycjonalistów), to 30 sekund blendowania na wolniejszych obrotach to załatwia.

    Pyszna ...podobno :))

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 19 września 2017
Poproszę, o miskę do firmy, może po niej wytrzymam do obiadu ;)
DomowaPiwniczka 19 września 2017
hahaha:) jeszcze nie uruchomiłam cateringu, ale kto wie... :)
Nevermore 19 września 2017
Działaj, działaj, takie przepisy na 200% miałyby duże wzięcie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki