Przepis na smaczną botwinkę

Przepis na smaczną botwinkę
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosta i pożywna zupa z młodych buraczków. Można ją przygotować z jajkiem albo z młodymi ziemniakami.

Składniki

  • 2 pęczki młodych buraków
  • 2 cebule
  • pęczek młodego kopru
  • 2/3 kostki masła
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Buraczki razem z liśćmi dokładnie opłukać i drobno pokroić.

    Drobno pokroić cebulę, posolić i wygnieść, tak aby puściła sok (dzięki temu będzie mniej ostra)

    Roztopić większość masła w dużym garnku, i wrzucić cebulę. Smażyć aż się zeszkli.

    Dodać drobno pokrojone korzenie buraków, kiedy się podsmażą dodać pokrojone liście buraków.

    Posiekać koperek i dodać do garnka.

    Doprawić wszystko pieprzem i solą.

    Kiedy buraczki będą prawie miękkie wlać odrobinę wody, tak aby przykryła buraki.

    Dusić do miękkości.

    Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku.

    W drugim garnku ugotować w lekko osolonej wodzie młode ziemniaki.

    Na pozostałym maśle podsmażyć drugą, pokrojoną cebulę i okrasić nią ugotowane ziemniaki.

Składniki
  • 2 pęczki młodych buraków
  • 2 cebule
  • pęczek młodego kopru
  • 2/3 kostki masła
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
Składniki