Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia za pasem, a zakwas do barszczu nie nastawiony? Nic nie szkodzi. Przedstawiamy ci przepis na aromatyczny i smaczny barszcz wigilijny, który wykonasz bez zakwasu. Wystarczy tylko kilka niezbędnych dodatków, a kolor i smak barszczu będą doskonałe.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22639
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 125
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 343
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 265
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22639
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 125
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 343
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 265
Składniki
Opłucz borowiki, włóż grzyby do garnka, zalej wodą, dodaj 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe, po czym odstaw na noc do namoczenia. Drugiego dnia postaw garnek na gazie i gotuj grzyby około 20 minut z dodatkami, z którymi się marynowały. Następnie zdejmij z ognia i odstaw.
Obierz marchewki, pietruszkę i seler. Pokrój na mniejsze kawałki i wraz z porem włóż do garnka. Zalej około 2-3 litrami wody, posól, dodaj 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i ugotuj bulion. Następnie przelej rosół przez sito. Warzywa możesz użyć do sałatki, a wywar przelej do garnka.
Obierz buraki, pokrój w słupki, wrzuć do bulionu, dopraw pieprzem, majerankiem oraz wlej 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Gotuj około 40-60 minut do uzyskania miękkości buraków. Pod koniec gotowania wlej do barszczu wywar z gotowania grzybów wraz z grzybami. Ugotowany barszcz pozostaw na kilka godzin, aby nabrał bardziej intensywnego koloru. Po tym czasie zagotuj barszcz jeszcze raz, przefiltruj, dopraw solą, pieprzem (obficie), cukrem i w razie potrzeby jeszcze raz octem. Buraczki możesz zemleć i użyć do obiadu, a grzybki pokrój i wrzuć do farszu do pierogów lub uszek. Barszcz podawaj w talerzu w towarzystwie uszek lub w szklance do popicia krokieta.