Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
uważam, że nie tylko prosty, ale i klasyczny, bo tak go przyrządzała moja Babcia, rodowita Ślązaczka... i zawsze był to żur, a nie żurek ;-)
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 29
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 42
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 29
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 42
Składniki
boczek kroimy w kostkę i przysmażamy w dużym garnku na złoto
cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę, dodajemy do boczku i szklimy ostrożnie, żeby nie przypalić
teraz do garnka wlewamy 2 litry wrzątku (opcjonalnie bulionu) i wkładamy kiełbasę, gotujemy 30 min
ugotowaną kiełbasę wyciągamy do wystudzenia, a do garnka wlewamy 250 ml zakwasu, doprowadzamy do zagotowania i próbujemy - jak żur okazuje się mało kwaśny, to dolewamy więcej zakwasu, aż do osiągnięcia ulubionego smaku
teraz do zupy dodajemy chrzan, majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, a w tym czasie wystudzoną nieco kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy, no i gotowe, smacznego ;-)
żur podajemy z jajkiem na twardo i / lub ziemniakami