Prosta zupa z kapusty

Przepis dnia 2021-10-24
Prosta zupa z kapusty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Moja Babcia zawsze mówiła: Istota tkwi w prostocie. Bez nadmiaru składników, jednak bogata w smak. W to, co najistotniejsze. Pokochałem ten smak, który na zawsze będzie kojarzył się z Nią.

Składniki

  • 1 por
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 6 liści białej (młodej) kapusty
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszki, opaloną cebulę) zalewamy zimną wodą-2 litry (z płaską łyżeczką soli), gotujemy do miękkości. Warzywa wyjmujemy z wywaru, marchew kroimy w talarki.

    Pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą al dente. Wtedy dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy przez kwadrans.

    Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w ósemki.

    Wrzucamy do zupy.

    Gotujemy 20-25 minut.Pod koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki.

    O smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 15 października
Prosta, ale jaka pyszna! <3
iwona2305 15 października
Pycha!
KulinarnaChwila 24 października
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 por
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 6 liści białej (młodej) kapusty
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
Składniki