Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pożywna zupa kalafiorowa"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1006
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1128
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11555
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1006
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1128
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11555
Składniki
Kalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, miąższ pokrój na kawałki. Fasolkę lekko rozmroź.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki masła. Wrzuć kalafior, marchew, kukurydzę, pomidory i fasolkę. Przesmaż, mieszając. Zalej 1,5 l wrzącej wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut.
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko i łyżkę bułki tartej. Wyrób masę, dopraw ją solą oraz pieprzem. Uformuj małe pulpety. Przesmaż je na łyżce oleju, a potem wrzuć do zupy. Gotuj razem na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Mąkę rozprowadź w śmietanie, połącz z łyżeczką koncentratu pomidorowego i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Gotową zupę zdejmij z ognia. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z chlebem.
porcji, czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 zł.
Bułkę tartą w pulpecikach oraz mielonych kotletach z powodzeniem możesz zastąpić kaszą manną. Ciekawym dodatkiem do mięsnych kulek będzie także starta na tarce surowa marchewka.
. Świeży kalafior z powodzeniem możesz zastąpić mrożonką.Źródło: Świat kobiety