Poniedziałkowa kalafiorowa

Poniedziałkowa kalafiorowa
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Dlaczego poniedziałkowa a nie np. czwartkowa? Bo jej bazą jest niedzielny rosołek:) Do czystego rosołu /warzywa i mięsko zostało skonsumowane:)/ dodałam świeże warzywa, doprawiłam do smaku i powstała nowa zupa:) Lekka, szybka i prosta kalafiorowa:)

Składniki

  • kalafior 1 szt
  • marchew 1 szt
  • papryka czerwona mała 1 szt
  • ziemniak 1 szt duży
  • rosół 800 ml
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

Przygotowanie

  1. Rosół zagotowujemy. Dodajemy drobno pokrojoną marchew i ziemniaki. Po 5 min. dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę.Gotujemy na małym ogniu a gdy ziemniaki i marchew będą już miękkie dodajemy podzielonego na małe różyczki kalafiora i doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem /możemy dodać szczyptę chili lub curry/. Gotujemy do czasu aż kalafior będzie odpowiednio miękki - jedni wolą całkowicie ugotowanego a inni na wpół surowego:)

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 14 lipca
Sezonowa zupa:)
ErJot 14 lipca
Dziękuję:)
fafiatko 14 lipca
Nie ma jak przepyszna i leciutka kalafiorowa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalafior 1 szt
  • marchew 1 szt
  • papryka czerwona mała 1 szt
  • ziemniak 1 szt duży
  • rosół 800 ml
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
Składniki