Pomidorowy krem z nutką pomarańczy

Pomidorowy krem z nutką pomarańczy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Świetne połączenie pomarańczy z pomidorami. Dla wielbicieli pomidorówki z ryżem, będzie istną kulinarną rozpustą.

Składniki

  • 2 młode marchewki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 duża pomarańcza (deserowa)
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 50 g ryżu
  • słodka śmietana
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 liść kaffiru

Przygotowanie

  1. Marchew drobno ścieramy, podsmażamy na maśle.

    Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do marchewki, chwilę razem dusimy, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu 15 min, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż, liść kaffiru i gotujemy do jego miękkości. Dodajemy śmietanę (wg upodobań).

    Podajemy z posiekanymi listkami bazylii.

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 05 czerwca 2016
Uwielbiam pomidorówkę..ta na pewno z nutką pomarańczy jest pyszna:)
Futka 05 czerwca 2016
Wspaniały i niezwykle smakowity krem <3 :*
izek 05 czerwca 2016
Fantastyczny! <3 Z chęcią wypróbuję to połączenie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 młode marchewki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 duża pomarańcza (deserowa)
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 50 g ryżu
  • słodka śmietana
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 liść kaffiru
Składniki