Pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem.

Pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Nie macie pomysłu na pomidory których macie dużo ? np. malinowych ? Ja postanowiłam ugotować pyszną zupkę. Wyszła naprawdę dobra choć ja gotuję razem z ryżem ponieważ u mnie nie luba ryżu osobno a i mi taka zupa też o wiele bardziej smakuje. Jak już wiecie u mnie w domu mąż i ja to zupo - maniacy my po prostu uwielbiamy zupy każdego rodzaju.

Składniki

  • 500 g porcji rosołowych drobiowych,
  • 6 sztuk pomidorów malinowych 1 kg,
  • 1 marchew 100 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 woreczka lub szklanka ryżu (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe lub inne mięso według uznania, dodać korzenie pietruszki oraz dowolnie pokrojona marchew, dodać również ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Całość gotować do miękkości mięsa w między czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny, dodać suszoną włoszczyznę oraz liście pora i doprawić do smaku przyprawą z solą.

  2. Jak już mięso w wywarze jest miękkie wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas mieszając zupę aby ryż nie przystał do dna garnka.

  3. W czasie gdy ryż gotuje się na wolnym ogniu w wywarze, pomidory zalać gotującą się wodą aby sparzyć, zdjąć z nich skórkę wydrążając również twardy środek. Pomidory obrane ze skórki pokroić w drobną kostkę.

  4. Na patelnie dodać olej oraz pokrojony drobno czosnek, przełożyć pokrojone w kostkę pomidory ( ja pokroiłam w całości razem z pestkami ). Pomidory razem z czosnkiem smażyć tak długo aż wyparuje z nich woda i zrobi się pulpa pomidorowa.

  5. Gdy już ryż w wywarze jest miękki wsypać majeranek, zagotować następnie wlać pulpę pomidorową i chwilkę pogotować na wolnym ogniu.

  6. W czasie gdy zupa gotuje się już z pulpą pomidorową, w miseczce śmietanę rozprowadzić ze śmietaną i cukrem do połączenia się śmietany z wywarem aby nie było grudek ( dodając cukier do śmietany zupa się nie zważy ).

  7. Jak już mamy rozprowadzoną śmietanę wlać ją do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki wymieszać lekko zagotować. Na sam koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zupę chwilkę zagotować i zdjąć z ognia.

  8. Ugotowaną zupę podałam tak : Do miseczki wlałam na foremkę od ciastek ryż, poczekałam aż ostygnie i wtedy wlałam gorący wywar z zupy. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Ja gotuję od razu ryż w zupie ponieważ nie lubimy osobno gotowanego ryżu ale każdy może zrobić według swoich upodobań.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 13 lipca
Super przepis:)
agnes72 13 lipca
Dziękuję bardzo
Składniki
  • 500 g porcji rosołowych drobiowych,
  • 6 sztuk pomidorów malinowych 1 kg,
  • 1 marchew 100 g,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 woreczka lub szklanka ryżu (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g.
Składniki