Pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym

Pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: thesecret
Sycąca, odżywcza zupa na zimne dni. W dodatku robi się szybciutko i łatwo.

Składniki

  • Mielone mięso np. wołowe, wieprzowo-wołowe, wieprzowe itd.
  • Przecier pomidorowy ok. 400g
  • Czerwona soczewica (szklanka)
  • Czosnek
  • Imbir
  • Przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona i słodka, tymianek, pieprz i sól
  • Kostka rosołowa
  • Włoszczyzna (tacka)

Przygotowanie

  1. 1. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w kółka, seler w talarki, cebulę i imbir jak najdrobniej w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

    2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz np. smalec. Dodajemy cebulkę i mięso. Smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając. Jak cebulka się zeszkli, dodajemy resztę pokrojonej włoszczyzny. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy soczewicę i podlewamy odrobiną wody, aby się tylko poddusiło.

    3. Powoli wlewamy przecier pomidorowy, rozcieńczamy go wodą. Jeśli chcemy żeby zupa była bardzo gęsta, pomijamy wodę.

    4. Czerwoną soczewicę bardzo łatwo przegotować i zrobi się nam papka. W przepisie ma wyjść lekko chrupka. Sekret tkwi w tym aby szybko doprowadzić do wrzenia, po czym równie szybko zmniejszyć ogień i gotować na najmniejszym. Gotujemy do 10 min.

    5. Smacznego

Składniki
  • Mielone mięso np. wołowe, wieprzowo-wołowe, wieprzowe itd.
  • Przecier pomidorowy ok. 400g
  • Czerwona soczewica (szklanka)
  • Czosnek
  • Imbir
  • Przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona i słodka, tymianek, pieprz i sól
  • Kostka rosołowa
  • Włoszczyzna (tacka)
Składniki