Pomidorowa na kiełbasie

Pomidorowa na kiełbasie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kociolek
inna pomidorowa,bardzo sycąca zupa, niesamowity smak, rozgrzewająca.

Przygotowanie

  1. Na patelni bądź w głębokim rondlu podsmażamy pokrojona cebulkę w kostkę, dodajemy pokrojona kiełbasę w kostkę ( jedna długa laska na litr bulionu i jedna duża cebula). Podlewamy łyżką bulionu jeśli cebula zaczyna się przypalać, dodajemy czosnku i całość przyprawiamy( sól, majeranek, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka.... wedle uznania) po nabraniu przez cebule smaku kiełbasy i przypraw. Zalać całość przecierem pomidorowym i mieszać na wolnym ogniu.

  2. Po nabraniu smaku przez przecier całość wlewamy do bulionu lub rosołu, całość gotujemy i doprawiamy do smaku oraz dodajemy jogurt bądź śmietanę ( wedle uznania) ewentualnie zagęszczamy mąką.
    Jemy z makaronem lub ryżem.

Składniki