Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa zupa z rzepy"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1657
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1574
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1657
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1574
Składniki
Rzepę porządnie wyszoruj i obierz. Najpierw pokrój w plasterki, a później w drobną kostkę.
Wyszoruj marchew i ziemniaki. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W głębokim rondlu rozpuść łyżkę tłuszczu. Wrzuć rzepę, ziemniaki, marchew i cebulę. Chwilę podsmażaj i wlej bulion.
Dodaj sok pomarańczowy, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok. 20 minut.
Z chleba usuń skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść pozostały tłuszcz, wrzuć kostki chleba i podsmaż na złoty kolor.
Z ugotowanej zupy wyjmij 1/3 warzyw, resztę zmiksuj na krem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj warzywa i wymieszaj. Zupę rozlej na talerze i posyp grzankami. Ozdób śmietaną i natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 50 minut 299 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień