Polewka

Polewka
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Polewka,czyli zupa z kwaśnego mleka lub maślanki:) Gdy byłam mała polewkę robiło się z kwaśnego mleka ale teraz niestety o prawdziwe kwaśne mleko trudno więc pozostaje zastąpić maślanką. Można podawać z chlebem lub z gotowanymi w mundurkach ziemniakami:)

Składniki

  • Kwaśne mleko lub maślanka 1 l
  • Woda ok 1 szkl
  • Mąka pszenna ok 2-3 łyżki
  • Sól
  • Ziemniaki ugotowane w mundurkach

Przygotowanie

  1. Do maślanki wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.

    Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.

    Na gotującą się wodę wlewamy maślankę i mieszamy doprowadzając do wrzenia.
    Gotujemy jeszcze parę chwil.W razie potrzeby można dosolić.

    Polewkę podajemy z ziemniakami lub chlebem.Smacznego:)

Komentarze do przepisu (12)

ElMar 29 stycznia
Proste i smczne:)
ekspresjawkuchni 29 stycznia
Ciekawy przepis :)
Docherro 29 stycznia
Ciekawy przepis,nie słyszałam o takiej zupie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kwaśne mleko lub maślanka 1 l
  • Woda ok 1 szkl
  • Mąka pszenna ok 2-3 łyżki
  • Sól
  • Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Składniki