Pikantna zupa dyniowa

Pikantna zupa dyniowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Wykwintna i smaczna zupa na niedzielny obiad.

Składniki

  • dynia rozgotowana 75 dag
  • Cebula biała 3 szklanki posiekanej
  • Masło 3 łyżki
  • bulion drobiowy 41/2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • cayenne 1/2 łyżeczki
  • pestki z dyni prażone 1/2 szklanki
  • sól do smaku
  • Składniki na śmietanę meksykańską:
  • śmietana 1/2 szklanki
  • Bita śmietana 1/2 szklanki
  • sok z limonki 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Obie śmietany i sok połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W między czasie roztopić w garnku masło , wsypać cebulę i zeszklić. Papę dyniową , mleko, pieprz i podsmażoną cebulę zmiksować na gładko. Wlać bulion i cały czas mieszając- podgrzać. Następnie doprawić, rozlać na talerze, posypać wcześniej uprażonymi pestkami dyniowymi i obłożyć śmietaną meksykańską.

Komentarze do przepisu (1)

smaker 26 lipca 2016
I do tego jaki piękny talerz :)
Składniki
  • dynia rozgotowana 75 dag
  • Cebula biała 3 szklanki posiekanej
  • Masło 3 łyżki
  • bulion drobiowy 41/2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • cayenne 1/2 łyżeczki
  • pestki z dyni prażone 1/2 szklanki
  • sól do smaku
  • Składniki na śmietanę meksykańską:
  • śmietana 1/2 szklanki
  • Bita śmietana 1/2 szklanki
  • sok z limonki 1 łyżeczka
Składniki