Pikantna zupa

Pikantna zupa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Gęsta, pożywna zupa. Po zjedzeniu jednej porcji, to nawet nie bardzo ma się ochotę na drugie danie.

Składniki

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 4-5 kulek mrożonego szpinaku
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, 1 łyżka "Vegety", 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Cebulę i chili drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Imbir zetrzeć na tarce. Wymienione warzywa poddusić w garnku na oleju. Dodać pokrojoną marchewkę i soczewicę. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Wlać 1,5-2 l wody. Dodać pokrojone pozostałe warzywa i kulki szpinaku. Dorzucić przyprawy. Gotować 20-25 minut licząc od chwili, gdy zupa zacznie wrzeć. Po ugotowaniu zmiksować blenderem. Można odłożyć część ugotowanych warzyw do dekoracji.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 24 stycznia 2019
Pyszna zupa soczewicowo szpinakowa! same smak i zdrowie i czego chciec wiecej :)
Docherro 24 stycznia 2019
Taką zupą można się najeść.Świetna:)
Dolcevita-in-my-kitchen 25 stycznia 2019
Przepyszna zupka, nawet na sniadanie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 4-5 kulek mrożonego szpinaku
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, 1 łyżka "Vegety", 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
Składniki