Pieczarkowa z ziemniakami i kolorowym makaronem.

Pieczarkowa z ziemniakami i kolorowym makaronem.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Już dobrze wiecie że jestem zupo - maniaczką, dlatego dziś mam zupkę taką jak mama gotowała nam w dzieciństwie. Uwielbiamy zupy każdego rodzaju. A pieczarki to jedne z ulubionych moich grzybów mogłabym je jeść codziennie aż do znudzenia. Podam wam teraz przepis jak ja gotuję zupkę pieczarkową jest bardzo smaczna i syta.

Składniki

  • 600 g dowolnego mięsa z kością,
  • 1 średnia marchew,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 3-4 garście makaronu dowolnego,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 4 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 25 g natki pietruszki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 łyżka przyprawy z solą (np. Vegeta).

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać dowolne mięso z kością mogą być nawet porcje rosołowe ( u mnie akurat kości żeberkowe bo rodzinka je uwielbia ), oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku przyprawą z solą.

  2. W czasie gdy wywar gotuje się na wolnym ogniu z ziemniakami przygotować pieczarki obrać je i pokroić dowolnie. Na patelnię dodać masło gdy się rozpuści wsypać pieczarki i je podsmażyć do czasu wyparowania z nich wody.

  3. Gdy ziemniaki są już na pół miękkie wsypać dowolny makaron ( lecz najlepszy jest ten twardy ), gotować całość na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków i makaronu. Jak już ziemniak i makaron są miękkie dodać wcześniej usmażone pieczarki i chwilę pogotować.

  4. W czasie gdy zupa gotuje się już z pieczarkami, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru ( dodając cukier do śmietany nie zważy się ona podczas gotowania ). Zalać zupę przygotowaną śmietaną szybko zamieszać i zagotować.

  5. Gdy cała zupa ze śmietaną już się zagotowała, doprawić według swego smaku przyprawą dodając również ziela angielskie oraz liście laurowe , zagotować na koniec gotowania wkroić natkę pietruszki, zamieszać zagotować lekko i odstawić z ognia.

  6. Zupa wyszła bardzo smaczna i pożywna. Polecam serdecznie dla lubiących pieczarki oraz mieszankę ziemniaków z makaronem, ja lubię do zup ziemniaczanych dodawać makarony lub różnego rodzaju kasze. Tak jestem nauczona z domu ugotować z niczego coś.

Składniki
  • 600 g dowolnego mięsa z kością,
  • 1 średnia marchew,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 3-4 garście makaronu dowolnego,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 4 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 25 g natki pietruszki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 łyżka przyprawy z solą (np. Vegeta).
Składniki