Ogórkowa.

Ogórkowa.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś Święto Trzech Króli a więc coś trzeba zjeść, plany były nieco inne ale rodzinka przegłosowała stwierdzili że mają dość mięsa i koniecznie ma być zupa. Więc jak to ja długo nie myślałam i smacznej zupy na gotowałam. Rodzinka prze szczęśliwa bo zupka była treściwa dużo ziemniaków bo tak lubimy a i kostki żeberkowe które uwielbiają ogryzać .

Składniki

  • 0,5 kg żeberek lub innego mięsa z kością,
  • 1 średnia marchew,
  • 6 średniej wielkości ogórków kiszonych,
  • 3/4 szklanki soku z ogórków,
  • 3/4 kubka 330 g śmietany 18 % (,
  • 8 - 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
  • 2 czubate łyżki kopru,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 1 pokrojony liść pora,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach.

  2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liść pora, liście lubczyk - magii oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości ziemniaków.

  3. W międzyczasie na patelnię dodać masło oraz starte na tarce jarzynowej ogórki i je podsmażyć.

  4. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy aby nie było grudek. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać podsmażone ogórki, po chwili koper i gotować na wolnym ogniu, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą oraz cukrem.

  5. Jak już jest doprawiona wlać przygotowaną wcześniej śmietanę i zagotować.

  6. Jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej ogórkowej można pominąć sok z ogórków.

Komentarze do przepisu (2)

catha 18 stycznia
Właśnie taka ogórkowa mi się marzy...Trzeba zrobić:)
agnes72 18 stycznia
dziękuję serdecznie
Składniki
  • 0,5 kg żeberek lub innego mięsa z kością,
  • 1 średnia marchew,
  • 6 średniej wielkości ogórków kiszonych,
  • 3/4 szklanki soku z ogórków,
  • 3/4 kubka 330 g śmietany 18 % (,
  • 8 - 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
  • 2 czubate łyżki kopru,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 1 pokrojony liść pora,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki masła.
Składniki