O Kurka!

O Kurka!
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Leśny aromat przepysznej i kremowej zupy!

Składniki

  • Baza bulionu: u mnie skrzydło indyka lub warzywa na maśle
  • warzywa: cebula, pietruszka, marchew, seler i por kawałek
  • liście laurowe i ziele ang, po 2 szt
  • sól i pieprz
  • kurki 20 dag to na 2 porcje
  • czosenk 4 ząbki
  • oliwa/ masło do smażenia
  • mleko kokosowe 150 ml/ lub słodka smietana
  • Szczypiorek do posypania
  • kurkuma 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Ugotowałam bulion, w przypadku indyka to 1,5 h.

  2. Na oliwę wrzuciłam kurki z pokrojonym czosnkiem.
    Gdy bulion był gotowy wyjęłam z niego wszystko i dodałam kurki.
    Dodałam mleko kokosowe doprawiłam solą i pieprzem i dodałam łyżkę kurkumy. Pogotowałam jeszcze 5 minut.
    Po wyłączeniu ognia posypałam szczypiorkiem

    Podawałam z lanymi kluskami:
    jajo, mąka, woda, sól konsystencja gęstego cista naleśnikowego, wylewana na mieszany osolony wrzątek. można podawać z ziemniakami

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

ElMar 03 lutego
Pyszności:)
Maudie 03 lutego
O Kurka! Ale pyszności! :))))
KORAL 03 lutego
Trafna nazwa :) Pyszności.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Baza bulionu: u mnie skrzydło indyka lub warzywa na maśle
  • warzywa: cebula, pietruszka, marchew, seler i por kawałek
  • liście laurowe i ziele ang, po 2 szt
  • sól i pieprz
  • kurki 20 dag to na 2 porcje
  • czosenk 4 ząbki
  • oliwa/ masło do smażenia
  • mleko kokosowe 150 ml/ lub słodka smietana
  • Szczypiorek do posypania
  • kurkuma 1 łyżka
Składniki