Najlepiej zacząć robić taką zupę poprzedniego dnia wieczorem. Do garnka wkładamy umyte kości schabowe, skrzydełka, ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu lub niskiej mocy kuchenki. Kiedy woda się zagotuje dodajemy trochę soli. Od tego momentu gotujemy jakieś pół godziny. Wyjmujemy mięso i kości, a wywar przelewamy przez sito do drugiego garnka. Obieramy mięso z kości schabowych (okazuje się, że jest go tam całkiem sporo) i skrzydełek. Odkładamy na osobny talerz. Kości się pozbywamy.
Opisałem to już zresztą w innym moim przepisie: https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-niedroga-sycaca-pyszna-i-zdrowa-zupa-buraczkowa,183565,facet-w-kuchni.html
Obieramy warzywa. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do przecedzonego wywaru. Dodajemy grzybki suszone i gotujemy całość, aż marchewki zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i dodać z powrotem do naszego wywaru. Latem, kiedy jest bardzo gorąco, lepiej marchewkę dodawać bezpośrednio na talerze, Inaczej zupa ma tendencję do szybkiego „psucia się” Reszty się pozbywamy.
Przychodzi kolejny dzień, kiedy będziemy jeść naszą zupę. Grzejemy wywar z ziemniaczkami. Wrzucamy nasze mięso „z odzysku” oraz przepłukaną kaszę jaglaną. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małej mocy kuchenki przez pół godziny. Dodajemy pół łyżki masła oraz sól i pieprz do smaku.
Próbujemy. Korygujemy ewentualnie smak którąś z przypraw.
.
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej