Moja zupa meksykańska (wersja wege)

Moja zupa meksykańska (wersja wege)
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: raksaksa1
Jednogarnkowe danie. Szybka i smaczna:)))Danie na kolację, jak i na obiad:)))

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 30-50 dag mięsa mielonego wołowego (lub jak ja gotuję wersję wegetariańską 1 op. granulatu sojowego)
  • odrobina oliwy lub planty do podsmażenia
  • 2-3 ząbki czosnku (wg smaku i uznania)
  • 6-8 kostek rosołowych wołowych lub warzywnych
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szklanki makaronu ryżowego (wyglada jak wiekszy i grubszy ryż) lub drobnych muszelek
  • 1 szkl. mrożonki - mieszanka marchewki i groszku
  • opcjonalnie puszka czerwonej fasoli i kukurydza
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, magi

Przygotowanie

  1. Szatkujemy drobno cebulę, wrzucaly na tłuszcz razem z czosnkiem przeciśniętym lub drobno pokrojonym. Dodajemy mięsko mielone i razem dusimy.

  2. Do garnka wlewamy pomidory, ok 8 szkl. wody, chociaż lepiej mniej, a potem wg uznania dolać. Zależy jak gęstą chcemy mieć zupę. Wrzucamy kostki. Dodajemy z patelni mięsko z cebulką, ale staramy się nie wlewać tłuszczu. Dusimy przez ok. 15 min.

  3. Po 15 min. dodajemy makaron oraz mrożonkę. Zwiększamy ogień i ok. 10 min gotujemy na dużym ogniu.

  4. Dodajemy kukurydzę, fasolę i doprawiamy wg uznania. Podajemy z bagietką. Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

shira211 24 października 2009
Uwielbiam:))
raksaksa1 25 października 2009
Tak jest naprawdę smaczna:))Nawet wersja wege, na którą przestawiłam się niedawno jest świetna:)))
Ania704 25 października 2009
Robię taką zupę od dawna ale bez makaronu, i bez pomidorów w puszcze, dodaje koncentrat i robię zasmażkę
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 duże cebule
  • 30-50 dag mięsa mielonego wołowego (lub jak ja gotuję wersję wegetariańską 1 op. granulatu sojowego)
  • odrobina oliwy lub planty do podsmażenia
  • 2-3 ząbki czosnku (wg smaku i uznania)
  • 6-8 kostek rosołowych wołowych lub warzywnych
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szklanki makaronu ryżowego (wyglada jak wiekszy i grubszy ryż) lub drobnych muszelek
  • 1 szkl. mrożonki - mieszanka marchewki i groszku
  • opcjonalnie puszka czerwonej fasoli i kukurydza
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, magi
Składniki