Mleczna z dynią i zacierkami.

Mleczna z dynią i zacierkami.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Jestem ciekawa czy lubicie zupy mleczne ? My bardzo lubimy a jedna z nich to właśnie mleczna z dynią nie musi być koniecznie z zacierkami ale mój mąż właśnie woli z zacierką. Co jak co ale mleczna zupka bardzo rozgrzewa bynajmniej ja tak mam jak zjem taką zupkę to cała jestem mokra. Zupę mleczną z dynią pamiętam z lat mojego dzieciństwa nie mieliśmy jej często za to mąż bardzo często jadał właśnie takie zupki to on mi przypomniał jak ją gotować.

Składniki

  • 1,5 litra mleka 3,2 %,
  • 650 g młodej dyni.
  • zacierki :
  • 8 z górką łyżek mąki,
  • 20 łyżek wody.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać na dno trochę wody jak się zagotuje wtedy wlać mleko i zagotować. W międzyczasie puki mleko się zagotuje przygotować dynię. Obrać ją ze skóry i pokroić na małe cienkie kwadraciki. Gdy już mleko się zagotuje dodać przygotowaną dynię, jak zacznie mleko z dynia się gotować wtedy zmniejszyć gaz i gotować do miękkości dyni.

  2. W czasie gdy mleko z dynią gotuje się na wolnym ogniu, przygotować zacierki do miseczki wsypać mąkę, wlać wodę i za pomocą widelca wymieszać na jednolitą masę ( robiąc zacierki z mąki i wody nie są tak zbite jak z samych jajek ).

  3. Gdy już w mleku dynia jest dość miękka na widelec zamoczony w gorącym mleku nabrać mały kawałek ciasta z mąki i wkładać do zupy mlecznej tak postąpić do skończenia się ciasta mącznego. Jak już wszystkie zacierki są w zupie, zagotować zmniejszyć ogień i pogotować z zacierkami jeszcze około 10 - 15 minut aż zacierki będą mięciutkie, ugotowane zdjąć z ognia.

  4. Ugotowaną gorącą zupę mleczną można posłodzić tuż przed podaniem w swojej miseczce, można również jeść ją na słono lub w ogóle bez cukru i soli. Zupa jest bardzo pożywna zjadając jedną miseczkę już czujemy się pełni.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 24 października
Pyszotka:)
agnes72 24 października
Dziękuję kiedyś jak mnie chejtowali to pisali że takiego gówna nawet w szpitalach nie serwują.
Składniki
  • 1,5 litra mleka 3,2 %,
  • 650 g młodej dyni.
  • zacierki :
  • 8 z górką łyżek mąki,
  • 20 łyżek wody.
Składniki