Miso Ramen z Kurczakiem

Miso Ramen z Kurczakiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Alternatywna zupa dla naszego rosołu – o wiele bardziej sycąca i rozgrzewająca dzięki imbirowi. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy odstoi swoje w lodówce i przejdzie wszystkimi smakami.

Składniki

  • 2 litry bulionu,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 gramów makaronu chińskiego do Ramen,
  • 3 łyżki pasty Miso (kupiłam taką w saszetkach marki House of Asia – znalazłam ją w Carrefour),
  • cebulka szalotka,
  • imbir (7-8 pasków długości i szerokości kciuka),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2-3 garści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • puszka kukurydzy.

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy bulion. Do zimnej wody wrzucamy pokrojoną na 4 części marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora, przypaloną cebulkę i gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy 2 kostki rosołowe z kurczaka i gotujemy jeszcze 10 minut.

  2. Do wywaru dodajemy rozgniecione nadgarstkiem 4 ząbki czosnku. Dodajemy 8-9 bączków cebulki długości kciuka wraz z białą częścią. Dodajemy paski imbiru. Gotujemy około 30 minut.

  3. Po tym czasie dodajemy 2 piersi z kurczaka – w całości. Wyczyściłam je ze zbędnego tłuszczyku, a także odcięłam polędwiczki.

  4. Gotujemy jeszcze 20-25 minut. Wyciągamy kurczaka.

  5. Na końcu do bulionu dodajemy 3 łyżki pasty Miso (u mnie to były 3 saszetki) i rozpuszczamy je.

  6. W tym momencie sugerowałabym ostudzenie bulionu i odstawienie go na noc do lodówki, żeby przesiąknął smakami. Kurczaczka chowamy do szczelnie zamkniętej miseczki. Można to oczywiście pominąć, ale wtedy będziemy mieć namiastkę Miso:)

  7. Następnego dnia wyciągamy bulion z lodówki i podgrzewamy go razem z kurczakiem.

  8. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

  9. 2 jajka gotujemy na pół twardo.

  10. Kukurydzę odsączamy z zalewy i smażymy na patelni z łyżką masła – około 2 minut.

  11. Szpinak blanszujemy około 30 – 45 sekund.

  12. Bączki z cebulki drobno kroimy.

  13. Kurczaczka kroimy w plasterki.

  14. Do miseczek wkładamy makaron, zalewamy go bulionem, na wierzchu układamy kurczaczka, kukurydzę, szpinak, bączki z cebulki i na sam środek połówkę jajka.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

grazka950 09 sierpnia 2016
widać,że danie bardzo sycące,jestem bardzo ciekawa jego smaku;chciałam pochwalić za podanie ,gdzie można... Czytaj całość »
widać,że danie bardzo sycące,jestem bardzo ciekawa jego smaku;chciałam pochwalić za podanie ,gdzie można kupić pastę Miso :)
GREGORHSPEED 09 sierpnia 2016
Ależ pysznie <3
Gotuj_z_Basterem 09 sierpnia 2016
Ja kupiłam w Carrefour na stoisku z kuchniami świata. Takie czarne pudełeczko House of Asia, a w środku jest 5... Czytaj całość »
Ja kupiłam w Carrefour na stoisku z kuchniami świata. Takie czarne pudełeczko House of Asia, a w środku jest 5 saszetek z pastą przypominającą pastę curry :)
Składniki
  • 2 litry bulionu,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 gramów makaronu chińskiego do Ramen,
  • 3 łyżki pasty Miso (kupiłam taką w saszetkach marki House of Asia – znalazłam ją w Carrefour),
  • cebulka szalotka,
  • imbir (7-8 pasków długości i szerokości kciuka),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2-3 garści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • puszka kukurydzy.
Składniki