Meksykańska zupa kukurydziana

Meksykańska zupa kukurydziana
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na przepyszną i prostą zupę rodem z Meksyku - zupę kukurydzianą. Jest to maksymalnie nieskomplikowana receptura a gwarantująca cały wachlarz smaków, jest tak smaczna, że choć wegańska, to przypada do gustu nawet zadeklarowanym mięsożercom. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • ok. 500 ml bulionu (np. warzywnego)
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zmiksowania na gładka masę odsączonej kukurydzy z pierwszej puszki.
    Następnie sparzamy pomidory, zdejmujemy skórki, odcinamy szypułki i kroimy w kosteczkę.
    Cebulę również kroimy w kosteczkę.
    Na dnie średniego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.
    Następnie dodajemy pomidory, sypiemy pół łyżeczki cukru i razem wszystko smażymy kilka minut.
    Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę z drugiej puszki, i smażymy razem przez chwilę.
    Zalewamy bulionem, czekamy aż się zagotuje i gotujemy razem wszystko chwilkę.
    Następnie dodajemy zmiksowaną na początku kukurydzę. Trochę soli, pieprzu, jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe.
    Powstaje przepyszna zupa.
    Serdecznie polecam :-)

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 10 września 2018
Musi być smaczna.:)
Kawa-z-mlekiem 10 września 2018
Jest przepyszna, mnie samą smak zaskoczył, i nie wymaga za wiele przypraw. Polecam :-)
Składniki
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • ok. 500 ml bulionu (np. warzywnego)
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • oliwa
Składniki