Marchewkowy krem z nutą pomarańczy

Marchewkowy krem z nutą pomarańczy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Aksamitna, aromatyczna, pachnąca zupa.

Składniki

  • Marchewka - 5 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Ziemniaki - 3 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Por - 1/4 szt.
  • Pomarańcza - 1 szt.
  • Bulion - 3/4 szklanki
  • Gorąca gotowana woda - 3 szklanki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Chilli - 1/3 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Masło - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć , obrać , pokroić w grubszą kostkę. W garnku rozpuścić masło wrzucić warzywa , doprawić solą i pieprzem, dusić 3 minuty, zalać bulionem i gorącą gotowaną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować 25 minut.

  2. Gdy gotuje się zupa , wycisnąć sok z pomarańczy - 1/2 szklanki. Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zblendować. Dodać sok z pomarańczy, doprawić pieprzem, chilli , gotować 2 minuty. Podawać z groszkiem ptysiowym i kleksami śmietany.

Składniki
  • Marchewka - 5 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Ziemniaki - 3 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Por - 1/4 szt.
  • Pomarańcza - 1 szt.
  • Bulion - 3/4 szklanki
  • Gorąca gotowana woda - 3 szklanki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Chilli - 1/3 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Masło - 2 łyżki
Składniki