Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Lekka zupa rybna, zainspirowana fińskimi przepisami. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis pochodzi z 412 odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 200 g filetu z łososia
  • 200 g filetu z pstrąga
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz biały
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Białą część pora oraz marchewki pokroić w plastry, cebule i ziemniaki w kostkę. Warzywa podsmażyć na maśle.

  2. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, posolić i pod przykryciem gotować przez 10-15 minut.

  3. Dorzucić pokrojone w kostkę ryby (łososia bez skóry). Przykryć i gotować przez 5-10 minut.

  4. Zabielić zahartowaną śmietaną i zagotować. Zdjąć z ognia i dorzucić posiekany koperek. Doprawić białym pieprzem. Delikatnie zakwasić sokiem cytrynowym.
    Podawać z plasterkiem cytryny.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 08 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 200 g filetu z łososia
  • 200 g filetu z pstrąga
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz biały
  • cytryna
Składniki