Litewski chłodnik z botwinką

Litewski chłodnik z botwinką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rosse
Taki chłodnik serwuję w upały,orzeźwiający i lekki:)

Składniki

  • sok z buraków 250ml
  • maślanka 500ml
  • kwaśna śmietana 500ml
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej botwiny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru pudru

Przygotowanie

  1. Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną.Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem.

  2. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę.

  3. Posiekane zioła oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem.Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.W tym czasie posiekaną botwinkę włożyć na 2 minuty do wrzącej,lekko posolonej wody.Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku.

  4. Jajka obrać ze skorupek,następnie grubo posiekać.Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek.Zalać przygotowanym chłodnikiem.Przed podaniem chłodnik można udekorować gałązkami świeżego koperku lub natki.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 15 lipca 2013
Zdrowy,pyszny chłodniczek:)
Konto usunięte 15 lipca 2013
Ciekawy przepis bez gotowania, zabieram do książki :))
rosse 15 lipca 2013
Tak szybki obiadek,tak lubię:)Bardzo proszę:)
Składniki
  • sok z buraków 250ml
  • maślanka 500ml
  • kwaśna śmietana 500ml
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej botwiny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru pudru
Składniki