Leczo na zimę

Przepis dnia 2012-09-04
Leczo na zimę
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Nukleon
Na zimne dni zimowe ,gorące danie lata.

Składniki

  • cukinie, 2-3 duże
  • papryka różnokolorowa, 3 kg
  • pomidory, 4,5 kg
  • bazylia ,tymianek ,sól
  • olej

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Pomidory sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na dno garnka wlewamy olej ,musi przykryć dno. W pierwszej kolejności wrzucamy na rozgrzany olej paprykę ,gdyż wymaga dłuższego duszenia ,następnie cukinie a na końcu pomidory . Dodajemy przyprawy i gotujemy tak długo ,żeby się nie rozgotowało . Wkładamy do słoików gorące i pasteryzujemy 10 minut. W zimie smażymy cebulkę z kiełbasą i danie gotowe do spożycia .

Komentarze do przepisu (7)

Nukleon 02 września 2012
Boczek ?,nie pomyślałam :). Chyba nawet lepszy od kiełbasy .
Kurka_domowa 04 września 2012
Super przepis, wędruje do ulubionych. Nie wiem tylko, czy w tym roku zdołam wykorzystać, bo od dwóch tygodni... Czytaj całość »
Super przepis, wędruje do ulubionych. Nie wiem tylko, czy w tym roku zdołam wykorzystać, bo od dwóch tygodni siedzę w kuchni i zamykam w słoiczkach ostatnie smaki lata :)
Zazula1 07 września 2012
Proste i smaczne leczo,zawsze gotuję więcej i nadmiar do słoiczków na pózniej by zrobić coś na szybko :) 5...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinie, 2-3 duże
  • papryka różnokolorowa, 3 kg
  • pomidory, 4,5 kg
  • bazylia ,tymianek ,sól
  • olej
Składniki