Kwaśnica teściowej

Kwaśnica teściowej
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Kwaśnica to to oryginalna góralska zupa na wędzonce i kiszonej kapuście

Składniki

  • wędzone żeberka 0,5 kg
  • warzywa bulionowe
  • liść, ziele
  • sól, pieprz
  • kminek szczypta, majeranek łyżka
  • suszone grzyby 1-2 szt, czosnek 1 ząbek
  • kiszona kapusta 30 dag
  • Ziemniaki

Przygotowanie

  1. Miałam mały kawałek żeberek i wędzoną szynkę, wiec całość parzyłam przez godzinę w 85 stopniach, potem wyjęłam szynkę na kanapki. Do wywaru od razu dodałam liść i ziele.

  2. Do wędzonego bulionu wrzucam, grzybka suszonego, starte warzywa, i pokrojone cebule i pora, i ziemniaki grubo krojone- ziemniak musi być konkretny, i gotowałam pół godziny.
    w tym samym czasie w osobnym garnku gotowałam kapustę kiszona- z targu, w niewielkiej ilości wody z kminkiem.

  3. Kiedy ziemniaki są już miękkie i kapusta też ale nie za bardzo, dodaje kapustę z płynem do zupy, dodaje majeranek, wyłączam gaz i zaciągam zupę przeciśniętym ząbkiem czosnku.
    Solę na końcu, wędzonka i kapusta są słone z natury, ziemniaki wtedy są naturalnie słodkie w smaku i świetnie komponują się z zupą na kiszonej kapuście. Do każdej miski zupy dodaję jedno lub dwa żeberka wędzone. Smacznego!

Komentarze do przepisu (19)

Maudie 30 stycznia 2018
To ja poproszę miseczkę tej pysznej zupki bez żeberka :)ale Ty już o tym wiesz:)Fajna,rozgrzewająca zupa:)
fafiatko 30 stycznia 2018
dzieki i zapraszam :), żeberko bylo do zdjecia:) a z wywarow na miesie nie jestem w stanie zrezygnowac
Obserwator 30 stycznia 2018
Pysznie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wędzone żeberka 0,5 kg
  • warzywa bulionowe
  • liść, ziele
  • sól, pieprz
  • kminek szczypta, majeranek łyżka
  • suszone grzyby 1-2 szt, czosnek 1 ząbek
  • kiszona kapusta 30 dag
  • Ziemniaki
Składniki