kwaśnica na jagnięcych żeberkach

kwaśnica na jagnięcych żeberkach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Rozgrzewająca i syta, bardzo intensywna w smaku

Składniki

  • żeberka jagnięce - 750 g
  • kiszona kapusta - 750 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • wędzony boczek (lub wędzona słonina) - 150 g
  • suszone grzyby - kilka sztuk
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ziemniaki - 4 duże

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy.

  2. Kapustę odcisnąć (sok zachować), z grubsza posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość przełożyć do garnka, dodać suszone grzyby, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody, lekko osolić, ugotować.

  4. Boczek lub słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wytopić tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku, zeszklić. Na patelnię wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Zawartość patelni przełożyć do gotującej się zupy, wymieszać.

  5. Ugotowane ziemniaki (wraz z wodą) przełożyć do zupy. Gdyby zupa nie była wystarczająco kwaśna dolać zachowany sok z kapusty. Gotową kwaśnicę doprawić majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki
  • żeberka jagnięce - 750 g
  • kiszona kapusta - 750 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • wędzony boczek (lub wędzona słonina) - 150 g
  • suszone grzyby - kilka sztuk
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ziemniaki - 4 duże
Składniki