Kurkowa zupa krem podana z domowymi czosnkowo-tymiankowymi grzankami

Kurkowa zupa krem podana z domowymi czosnkowo-tymiankowymi grzankami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Dlatego te grzyby cieszą się zainteresowaniem kulinarnym nie tylko w Polsce. Moja dzisiejsza propozycja to zupa krem z kurek w stylu zachodnioeuropejskim, gdyż zazwyczaj we Francji czy Anglii najbardziej popularne są kremowe zupy grzybowe. Idealnym dodatkiem do tej zupy są grzanki ziołowo-czosnkowe. Te przygotowane w domu z włoskiej ciabatty lub francuskiej bagietki są niezwykle aromatyczne i chrupiące.

Składniki

  • 4 młode ziemniaki
  • 500 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • ziele angielskie
  • kawałek macis(kwiat muszkatu)
  • szczypta szafranu
  • rosół/bulion warzywny lub woda
  • 2-3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
  • grzanki:
  • ciabatta, najlepiej 1-2 dniowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól morska
  • natka pietruszki do posypania zupy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zupy:

    Kurki podsmażamy na maśle (odkładamy część usmażonych kurek do posypania zupy). Do kurek dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól morską, rozkruszone ziele angielskie, macis i szafran. Chwilę wszystko razem podsmażamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Wlałam płynu, żeby pokrył ziemniaki i grzyby. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy wiejską kwaśną śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Wstępnie doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

    Przygotowanie grzanek:

    Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i tymiankiem.

    Ciabattę kroimy wzdłuż na 3-4 części. Smarujemy z jednej strony masłem tymiankowo - czosnkowym.

    Kromki kroimy w drobną kostkę. Grzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, aż grzanki ładnie się zrumienią. Podczas pieczenia warto je kilka razy przemieszać, żeby równo się zrumieniły.

    Zupę podajemy posypaną grzankami, kurkami i natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (6)

NutkaSmaku 24 lipca
Wygląda bardzo ciekawie :)
przyjaciel 25 lipca
Ale mi smaku narobiłaś :)
FoodSafari 25 lipca
dziękuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 młode ziemniaki
  • 500 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • ziele angielskie
  • kawałek macis(kwiat muszkatu)
  • szczypta szafranu
  • rosół/bulion warzywny lub woda
  • 2-3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
  • grzanki:
  • ciabatta, najlepiej 1-2 dniowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól morska
  • natka pietruszki do posypania zupy
Składniki