Kukurydziana zupa krem

Kukurydziana zupa krem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Szybka, rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy.

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 cebule zwykłe
  • 1 marchewka
  • 0,5 l bulionu rosołowego lub 2 kostki rosołowe
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ser gouda lub parmezan (potarty kawałek)
  • czosnek - 2 ząbki
  • kurkuma - pół łyżeczki
  • oregano

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek poszatkuj, marchewkę pokrój na małe kawałki.

    Możesz to zrobić np. w thermomixie jesli tam gotujesz zupę.

    Rozgrzej 3 łyżki oliwy w garnku/thermomixie. Dodaj cebulę, za chwilę czosnek, na koniec marchewkę. Wszystko podsmaż przez ok. 3 minuty.

    Następnie dodaj dwie puszki kukurydzy. Podsmaż ok. 1 minuty i następnie wlej bulion i ok. 1 litra wody (lub zamiast bulionu 2 kostki rosołowe).

    Całość gotuj przez ok. 10 minut.

  2. W trakcie gotowania dodaj sól, pieprz, paprykę czerwoną, kurkumę i odrobinę oregano.

    Kiedy zupa będzie gotowa (10 - 15 minut) - zmiksuj wszystko na gładki krem.

  3. Zupę podawaj wg uznania z grzankami, kanapkami grzankami (np. z masłem czosnkowym), z ziemniakami.

    Możesz dodać potarty ser, na koniec posypać jeszcze przyprawami.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 15 stycznia
super:)
SprytnaChochla 15 stycznia
Świetna! Takich kolorów brakuje nam zimą!
Składniki
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 cebule zwykłe
  • 1 marchewka
  • 0,5 l bulionu rosołowego lub 2 kostki rosołowe
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ser gouda lub parmezan (potarty kawałek)
  • czosnek - 2 ząbki
  • kurkuma - pół łyżeczki
  • oregano
Składniki