Krupnik z nutką grzybów i czosnku

Krupnik z nutką grzybów i czosnku
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Zupa w smaku jest bardzo delikatna, choć aromatów w niej nie brak. Idealnie nadaje się na lekki, sycący obiad.

Składniki

  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 ziemniaki (średniej wielkości)
  • 50 g kaszy pszennej
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe kapelusze suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy, usuwamy szumowinę.

    Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki w kostkę. Podsmażamy na maśle razem z zielem i liściem laurowym. Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 min.

    Do zupy dodajemy kasze, zmiażdżony nożem czosnek, pokruszone kapelusze grzybów i gotujemy do miękkości kasz.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.

Komentarze do przepisu (4)

luna76 19 kwietnia 2016
Zapowiada się bardzo smacznie :)
ciacho50 19 kwietnia 2016
pyszność ;)
GREGORHSPEED 19 kwietnia 2016
Beatko, polecam :*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 ziemniaki (średniej wielkości)
  • 50 g kaszy pszennej
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe kapelusze suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz
Składniki