Krupnik z kaszy jaglanej wg Ewy Wachowicz

Krupnik z kaszy jaglanej wg Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
bardzo smaczna, lekka zupka z wykorzystaniem kaszy jaglanej, która jest produktem o wielu zaletach i trzeba ja spożywać jak najczęściej

Składniki

  • marchew 1 duża lub 2 mniejsze szt
  • kawałek selera
  • cebula
  • kapusta pekińska 1/2 małej szt
  • masło 1 łyżka
  • bulion
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • kasza jaglana ok 5-6 łyżek

Przygotowanie

  1. 1. marchew i selera pokroić w słupki, cebulę w kosteczkę, rozgrzać masło, wrzucić warzywa, smażyć chwilę, aż się zeszklą, zalać bulionem, posolić, gotować na półtwardo,
    2. kaszę jaglaną zalać gorącą wodą, wylać na sitko, czynność powtórzyć (ja tak robię, żeby kasza nie była gorzka), wrzucić kaszę do gotujących się warzyw,
    3. kapustę poszatkować, dołożyć do zupy na 5-6 min przed końcem gotowania, dodać pokrojoną natkę, doprawić solą i pieprzem





    smacznego

Składniki
  • marchew 1 duża lub 2 mniejsze szt
  • kawałek selera
  • cebula
  • kapusta pekińska 1/2 małej szt
  • masło 1 łyżka
  • bulion
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • kasza jaglana ok 5-6 łyżek
Składniki