Krupnik z guglami według Ewy Wachowicz

Krupnik z guglami według Ewy Wachowicz
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Zupa na wywarze z kości wołowych, podana z kaszą pęczak. Przepis pochodzi z 417. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 kg kości wołowych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 250 g kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Kości przełożyć do garnka. Dodać obrane warzywa. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą (1 ½ l), posolić, przykryć i ugotować.

  2. Osobno ugotować „na gęsto” kaszę z masłem (można wykorzystać pęczak z wczoraj). Przełożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Podawać z ugotowaną marchewką i guglami. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 kg kości wołowych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 250 g kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania
Składniki