Krupnik z brukselką

Krupnik z brukselką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nawiedziło nas na jesienny krupnik, pełen aromatu, cudownych smaków, które rozgrzewają i przypominają słoneczne dni.

Składniki

  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki estragonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kapelusze grzybów suszonych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 kawałek pora
  • 300 g brukselki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Skrzydełka moczymy, oczyszczamy i razem czosnkiem (rozgniecionym, nie obranym),z natką, estragonem, grzybami, liściem laurowy i zielem gotujemy przez 30 min z dodatkiem ¼ łyżeczki soli.
    Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy w piórka.
    Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół.
    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę.
    Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min )
    Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy.
    Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy.
    Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 10 listopada 2017
Narobiłeś mi smaku na jesienną zupkę...tylko leń siedzi głęboko zakorzeniony i nie przepędzę go :)
Zupka... Czytaj całość »
Narobiłeś mi smaku na jesienną zupkę...tylko leń siedzi głęboko zakorzeniony i nie przepędzę go :)
Zupka niebo w .......:)
Futka 11 listopada 2017
Jej....
Sto lat nie jadłam krupniku!
Narobiłeś mi smaku! :D
Pycha! <3
GREGORHSPEED 15 listopada 2017
:*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki estragonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kapelusze grzybów suszonych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 kawałek pora
  • 300 g brukselki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki