Krupnik warzywny

Krupnik warzywny
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu.

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 150 g brukselki
  • 1 por (biała część)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 5 łyżek kaszy pęczak
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

    Marchew w półplasterki.

    Por i seler naciowy w piórka.

    Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

    Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy 25 minut.

    Następnie wsypujemy kaszę, dodajemy groszek wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości kaszy.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Składniki
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 150 g brukselki
  • 1 por (biała część)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 5 łyżek kaszy pęczak
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki