Żołądki płuczemy, oczyszczamy i kroimy. Pęczak płuczemy w zimnej wodzie. Mięso i kaszę zalewamy zimną wodą i mlekiem. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, białą część pora również kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy po 15 min od zagotowania.
Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy po 15 min od zagotowania marchewki.
Przed końcem gotowania kiedy żołądki i kasza będą miękkie dodajemy do zupy masło i śmietanę wcześniej zahartowaną w niewielkiej ilości zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy dla nadania pięknego koloru.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Komentarze do przepisu (8)
*Przejdziesz do wersji klasycznej