Krupnik na żołądkach drobiowych wg. przepisu Magdy Gessler

Krupnik na żołądkach drobiowych wg. przepisu Magdy Gessler
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Bellapi
I znów powracam do smaków dzieciństwa choć troszkę zmodyfikowanym. Przepis wpadł mi w ręce gdy przeglądałam książkę Magdy Gessler Moje Kuchenne Rewolucje.

Składniki

  • 700g żołądków drobiowych
  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 szklanki tłustego mleka ( najlepiej takiego prosto od krówki :) )
  • 2 l wody
  • 7 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Żołądki płuczemy, oczyszczamy i kroimy. Pęczak płuczemy w zimnej wodzie. Mięso i kaszę zalewamy zimną wodą i mlekiem. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
    Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, białą część pora również kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy po 15 min od zagotowania.
    Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy po 15 min od zagotowania marchewki.
    Przed końcem gotowania kiedy żołądki i kasza będą miękkie dodajemy do zupy masło i śmietanę wcześniej zahartowaną w niewielkiej ilości zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy dla nadania pięknego koloru.
    Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

Kardamonovy 23 listopada 2016
Cokolwiek żołądkowego jadłam milion lat temu, też kojarzy mi się z dzieciństwem i obiadem u babci :).
Docherro 23 listopada 2016
Krupniczek pierwsza klasa...uwielbiam żołądki,w takim wydaniu mniammm....:)
Begonia 23 listopada 2016
kiedyś miałam chęć na krupnik, zaczęłam go gotować, ale okazało się, że nie mam innej kaszy tylko jaglaną... Czytaj całość »
kiedyś miałam chęć na krupnik, zaczęłam go gotować, ale okazało się, że nie mam innej kaszy tylko jaglaną - użyłam. Teraz mogę śmiało polecić, daje się jeść
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 700g żołądków drobiowych
  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 szklanki tłustego mleka ( najlepiej takiego prosto od krówki :) )
  • 2 l wody
  • 7 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • świeża natka pietruszki
Składniki