Krupnik na pęczaku

Krupnik na pęczaku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Idealna jesienna zupa, smak bulionu i najsmaczniejszych warzyw.

Składniki

  • na 4 porcje:
  • bulion z kaczki 1 l, może być wywar z kości wieprzowych lub kurczaka
  • Ziemniaki 6 szt
  • Marchew
  • Seler zwyczajny pół
  • Pietruszka
  • Cebula
  • por kawałek
  • kasza pęczak 100g- mniej niż połowa szklanki
  • Chili/ pieprz
  • Sól
  • Koperek

Przygotowanie

  1. Gotowałam więcej rosołu z kaczki na niedzielę. miałam też mięso obrane z udka i je dodałam.
    Można zupę ugotować od podstaw, trzeba nastawić wywar odpowiednio wcześniej i potem dodać warzywa tak jak jest w opisie poniżej.
    Do gotującego bulionu dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, startego selera, pietruszkę i marchewką. Pora niestety nie miałam. no i najważniejszy pęczak, wszytko będzie gotowe 20 minut od zagotowania się. Pod koniec zupę doprawiłam sola i pieprzem a po wyłączeniu ognia można dodać drobno posiekany koperek.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

kuchmariola63 21 października
Moja zupka, pychota.
KulinarnaChwila 21 października
Pyszotka:)
slodkisentyment 21 października
Przepysznie się prezentuje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na 4 porcje:
  • bulion z kaczki 1 l, może być wywar z kości wieprzowych lub kurczaka
  • Ziemniaki 6 szt
  • Marchew
  • Seler zwyczajny pół
  • Pietruszka
  • Cebula
  • por kawałek
  • kasza pęczak 100g- mniej niż połowa szklanki
  • Chili/ pieprz
  • Sól
  • Koperek
Składniki