Krupnik jęczmienny na żeberkach

Krupnik jęczmienny na żeberkach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Ugotowanie zupy jest proste, choć nieco czasochłonne. Krupnik według tego przepisu ma tradycyjny, niesamowity smak taki jak dawniej. Zupa jest obfita, pożywna i zdrowa. Ugotowanie od podstaw rosołu na żeberkach i włoszczyźnie daje bogaty i niezwykle pyszny smak. Mój przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić ten krupnik swoim własnym.

Składniki

  • 500g żeberek wieprzowych
  • 500g włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
  • Przyprawy do rosołu: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, liście selera, lubczyk
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej + 2 szklanki wody
  • 2 łyżki tłuszczu
  • około 500g ziemniaków
  • sól, pieprz
  • szczypta nasion kminku
  • posiekany koperek
  • śmietana do zaprawienia przed podaniem

Przygotowanie

  1. Krok 1.
    Z włoszczyzny, przypraw i żeberek ugotować 2 litry rosołu, przecedzić go, mięso wyjąć, obrać z żeberek i drobno pokroić. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plastry i zostawić do krupniku.
    W tym samym czasie kaszę jęczmienną starannie wypłukać gorącą wodą, zalać w garnku 2 szklankami wody, dodać tłuszcz, posolić, zagotować i rozklejać na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę, uzupełniając w razie konieczności wywarem z żeberek.

  2. Krok 2.
    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do przecedzonego rosołu, ugotować z kminkiem. Następnie dodać ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokrojoną w plastry marchew i korzeń pietruszki z rosołu, doprawić do smaku i chwilę razem gotować. W razie konieczności uzupełnić gorącą wodą, na koniec dodać posiekany koperek, przed podaniem krupnik na żeberkach można zaprawić śmietaną.
    Mam nadzieję, że przepis na krupnik jęczmienny na żeberkach spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

    Miłego gotowania!

Komentarze do przepisu (10)

Dariusz-D 22 kwietnia
Pożywny krupniczek.
Fajny :-)
Kate85 22 kwietnia
Dziękuję, pozdrawiam najpiękniej!
Nevermore 22 kwietnia
Kasia, żyjesz? ;p
A nie można tak częściej, hmmm? ;)
Mniami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g żeberek wieprzowych
  • 500g włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
  • Przyprawy do rosołu: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, liście selera, lubczyk
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej + 2 szklanki wody
  • 2 łyżki tłuszczu
  • około 500g ziemniaków
  • sól, pieprz
  • szczypta nasion kminku
  • posiekany koperek
  • śmietana do zaprawienia przed podaniem
Składniki