Krupnik

Krupnik
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiornik
Syta i rozgrzewająca zupa na chłodne jesienne dni. Wspaniały przepis mojej mamy.

Składniki

  • kasza jęczmienna pęczak - 9-10 łyżek
  • Marchewka - 3 -4 szt.
  • Pietruszka - 3 szt
  • Seler - 1 mały
  • Cebula biała - 1 szt
  • Ziemniaki - ok 8 szt w zależności od wielkości
  • Sól i pieprz
  • Płynna przyprawa do zup - maggi
  • Ziarenka smaku i Vegeta
  • Żeberko - kawałek lub inna kość

Przygotowanie

  1. Żeberko lub kość odgotować robiąc wywar.

    Dodać kaszę pęczak i gotować ok 15 minut.

  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach.
    Ziemniaki pokroić w kostkę.
    Seler pokroić na 4 części.
    Cebulę obrać.

  3. Do wywaru z kaszą wrzucić seler, całą cebulę, potartą marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki.
    Gotować prawie do miękkości.

  4. Kiedy warzywa nieco zmięknął, dodać przyprawy do smaku.
    Gotować do całkowitej miękkości warzyw i do połączenia smaków.
    Podając można posypać jeszcze szczypiorkiem.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

Jagoda50 11 listopada 2016
Trochę natki pietruszki napewno by sie przydało.
basiornik 12 listopada 2016
Zdecydowanie! Zielone dodatki zawsze zdrowe i smaczne! :)
Składniki
  • kasza jęczmienna pęczak - 9-10 łyżek
  • Marchewka - 3 -4 szt.
  • Pietruszka - 3 szt
  • Seler - 1 mały
  • Cebula biała - 1 szt
  • Ziemniaki - ok 8 szt w zależności od wielkości
  • Sól i pieprz
  • Płynna przyprawa do zup - maggi
  • Ziarenka smaku i Vegeta
  • Żeberko - kawałek lub inna kość
Składniki